كدخدایی:

هدف از پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار سلیمانی خروج آمریکا از منطقه است

هدف از پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار سلیمانی خروج آمریکا از منطقه است به گزارش آی وکیل، مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی اظهار داشت: هدف از پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار سلیمانی خروج آمریکا از منطقه است.



به گزارش آی وکیل به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان و مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی در گفتگو با برنامه تحلیلی «شناخت» شبکه تلویزیونی «جام جم» با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و مقاومت و سردار حاج قاسم سلیمانی و همراهانش گفت: باتوجه به وضعیتی که حادثه داشت، آن روزهایی که حادثه رقم خورد و جنایتی که توسط مقامات رژیم آمریکا صورت گرفت، اگر تحلیل جزئی تری داشته باشم، حاج قاسم به عنوان نماینده رسمی جمهوری اسلامی ایران در یک سفر و حامل یک ماموریت سیاسی بود. طبق کنوانسیون های مختلفی که در زمینه بین الملل داریم همچون کنوانسیون 1973، اینگونه افراد مصونیت دارند. کسی نباید به آنها تعرض کند و جزو مقامات تحت حمایت حقوق بین الملل هستند.

وی افزود: حاج قاسم در بحث مبارزه با گروههای تکفیری همچون داعش در امتداد موازین حقوق بین الملل و حقوق بشر حرکت کرد. شورای امنیت پس از ظهور داعش چند قطعنامه همچون قطعنامه های 2253 و 2170 صادر کرد که همه دولت ها را به مقابله با گروههای تروریستی و تکفیری مکلف کرد. یکی از اقدامات مهم حاج قاسم و همرزمان شهیدش مقابله با داعش بود. ایشان پایان دولت داعش را اعلام نمود.

این استاد دانشگاه همین طور اشاره کرد: نکته دیگر این که ما با حضور نامشروع کشورهایی مانند آمریکا در منطقه روبرو می باشیم. بر طبق موازین حقوق بین الملل، حق دفاع برای مردم منطقه محفوظ است. دفاع مردم منطقه در مقابل حضور نامشروع بیگانگان یک دفاع مشروع و طبق موازین شناخته شده بین المللی است. بدین سبب از هر جهت به این حمله نگاه نماییم، جنایتی که آمریکایی ها انجام دادند در قالب موازین حقوق بین الملل محکوم است.
کدخدایی در بخش دیگری از این گفتگو با اعلان اینکه حمله آمریکا به کاروان سردار سلیمانی و همراهانش یک جنایت بود و به عنوان ترور تلقی می شود، گفت: اگر بخواهیم دقیق تر صحبت نماییم، گزارش هایی که کارشناسان بین المللی از این حادثه ارائه کردند نیز تایید می کند که یک تخلف بارز در حقوق بین الملل از طرف رژیم آمریکا انجام شده است؛ همچون گزارشی که خانم آگنس کالامرد گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کرد و آن حمله را حداقل به عنوان یک قتل خودسرانه معرفی نمود. آن گزارش یک سند بین المللی است.

وی اشاره کرد: آمریکایی ها به هیچ وجه نمی توانند از بار مسئولیت شان شانه خالی کنند. به هیچ زبانی هم نمی توانند آنرا توجیه کنند. این که مطرح کنند آن حمله دفاع پیش دستانه یا پیشگیرانه بوده است، مورد قبول کارشناسان بین المللی واقع نشده است.

مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی درباب همکاریهای حقوقی ایران و عراق نیز اظهار داشت: خوشبختانه از ابتدا همکاریهای خوبی با عراقی ها داشتیم. نشست های دوجانبه ای بین کارشناسان جمهوری اسلامی ایران و دوستانمان در عراق اجرا شد. مقرر است هفته آتی نیز یک هیات از مقامات قضایی عراق به ایران سفر کند و ملاقات هایی صورت خواهد گرفت. بدین سبب همکاری ها تا حالا خوب بوده است و آنها در جمع آوری اسناد به ما کمک کردند.
وی البته اظهار داشت: آنها هم عذرهایی دارند، اما انتظار داریم کارهای بیشتری داشته باشند؛ به ویژه این که با آمدن دولت جدید در عراق، تحولاتی انجام شده است. به هر حال عراق تعهدات و موافقتنامه هایی با دولت آمریکا دارد.

کدخدایی تصریح کرد: فراموش نمی نماییم که در همان سال اول، مقام عالی قضایی عراق یک حکم بازداشت برای ترامپ صادر کرد. امیدواریم این همکاری ها در دولت جدید بیشتر شود و ما بتوانیم سریعتر به نتایج بهتری دست یابیم. ما پیشنهادمان این است که علاوه بر کمیته های مشترکی که حالا است و همکاری می کنند، اگر بتوانیم بر طبق موازین بین المللی که دوستانمان در عراق هم این را قبول کنند، دادگاه مشترکی داشته باشیم اقدام خوبی خواهد بود؛ باتوجه به این که محل وقوع جرم در عراق بود. اتباع عراق همچون ابومهدی المهندس هم در این ترور جان خودرا از دست دادند. اگر بتوانیم دادگاه مشترکی داشته باشیم که بُعد بین المللی مساله افزون شود، می تواند در پیگیری ها موثرتر باشد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ی قرارداد با کشورهای مختلف در موضوع استرداد مجرمین که «اگر در دادگاه های داخلی حکمی صادر شود، آیا می توان بر طبق این قراردادها امیدی به همکاری دیگر کشورها داشت؟» بیان کرد: اگر ما موافقتنامه ای داشته باشیم، چنین کاری شدنی است. اما باید توجه داشت در بحث اجرای احکام خارجی و شناسایی احکام خارجی، توافقات سیاسی غلبه دارد. باید حتما کشورهایی باشند که آمادگی هم داشته باشند.

وی اضافه کرد: کنوانسیون 1973 که مربوط به پشتیبانی از افراد بین المللی و مقامات دولت هاست، یکی از اصولش این است که محاکمه کند یا استرداد کند؛ یعنی دولت ذیربط ملزم به این است تا کسانی را که مجرم هستند محاکمه کند یا به کشوری که قربانی است و اتباع آن قربانی شدند، استرداد بخشد. در غیر این صورت می تواند در ICJ مطرح شود که ما مقدمات آنرا فراهم نموده ایم.
مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی درباب پیگیری از دیوان های بین المللی نیز گفت: ما دو مرجع دیوان کیفری بین المللی (ICC) و دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) داریم. ما، آمریکا و عراق هیچ کدام عضو ICC نیستیم. بدین سبب بر طبق یک رابطه قراردادی نمی توانیم در ICC طرح دعوا نماییم اما در ICJ به استناد کنوانسیون 1973 هم ما و هم آمریکا عضو هستیم و صلاحیت آنرا به رسمیت شناختیم. برای این دیوان اقداماتی انجام شده است؛ یعنی در امتداد اجرای مفاد کنوانسیون 1973 مکاتباتی بوسیله وزارت امور خارجه با دولت آمریکا انجام شده و ما منتظر هستیم تا این مراحل طی شود و به مراحل بعدی برسیم.

وی در پاسخ به این پرسش مجری برنامه که پرسید «آیا درخواست ما در دیوان کیفری بین المللی مطرح شده است؟» اشاره کرد: همانطور که گفتم در ICC (دیوان کیفری بین المللی) نمی توانیم ورود پیدا نماییم، اما در ICJ مقدمات اولیه را انجام دادیم و مکاتباتی انجام شده است. محتوای مکاتبات از طرف قوه قضائیه تهیه شده و دوستان ما در وزارت خارجه مکاتبات را انجام دادند. حالا منتظر پاسخ هستیم. پس از آن می شود مراحل بعدی را که مکاتبه با دبیرکل است، انجام داد. باید منتظر ماند تا مراحل طی شود.

این استاد حقوق دانشگاه درباب سوابق پیگری دعاوی حقوقی در ICJ اظهار داشت: ما در گذشته پرونده های مختلفی در این دیوان داشتیم. در دوره ملی شدن صنعت نفت با مراجعه به این دیوان توانستیم حق مان را بگیریم. اما باید توجه داشت که دادخواهی در ICJ مستلزم طی تشریفات و زمان است. ترتیبات دیگری هم بر ICJ حاکم است. دیوان بین المللی دادگستری تنها مرجع حقوقی در زمینه بین الملل است که می توانیم به آن رجوع بکنیم. بدین سبب ناچاریم در این بُعد حرکت کنیم؛ مگر این که در زمینه داخلی اقداماتی انجام بدهیم.
کدخدایی همین طور در پاسخ به این پرسش که «دادگاه ها و محاکم داخلی چه کاری می توانند در این مساله انجام بدهند؟» عنوان کرد: خوشبختانه در بُعد داخلی دست ما خیلی بازتر است. در بُعد حقوقی پرونده دادخواستی تهیه کردیم. البته مدت ها طول کشید تا تحقیقات اولیه صورت بگیرد و مدارک و مستندات آماده شود. من خودم از یک سال پیش یا بیشتر بر روند شکل گیری این پرونده نظارت می کردم.

وی افزود: دراین زمینه باید از رییس محترم قوه قضائیه و قضات شریف دادگستری تهران تشکر نماییم. این دادخواست مراحل نهایی اش را طی می کند. در بُعد کیفری هم در دادسرای تهران کارهای خوبی صورت گرفت. با هماهنگی هایی که انجام شده است، کیفرخواست مراحل نهایی اش را طی می کند؛ نسبت به بالای 90 نفر از مقامات آمریکایی درخواستی درحال آماده شدن است.

مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی اظهار امیدواری کرد که اگر مراحل نهایی طی شود، احیانا در سال آینده می توانیم شاهد تشکیل دادگاه کیفری که منجر به صدور رای شود، باشیم. مراحل بعدیش را پیگیری خواهم کرد و امیدواریم به نتیجه برسد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به این پرسش که «آیا این اقدامات مانع از پیگیری حق دفاع مردم ایران در خصوص انتقام سخت می شود؟» اظهار داشت: در هر اقدام خلافی که دولتی انجام می دهد، حق دفاع برای دولت قربانی محفوظ است؛ این را هم نمی توان به یک زمان خاص محدود کرد. تا آن زمان که احقاق حق نشده باشد، می توان موضوع انتقام را بیان نمود. به ویژه این که بحث ترور حاج قاسم و همراهانشان جنایت بسیار قبیحی بود.

وی اشاره کرد: در عرصه بین الملل شاید نمونه آنرا نداشته ایم که یک مقام رسمی یا مقامات رسمی دولت، جنایتی بکنند، بعد هم اعلام کنند و مسئولیت آنرا برعهده بگیرند؛ به جهان با قلب واقعیت اعلام نمودند که ما این کار را بدین سبب انجام دادیم.

دکتر کدخدایی بیان داشت: علاوه بر پیگیری های حقوقی که در داخل و در عرصه بین الملل می توانیم انجام بدهیم، حق پاسخگویی برای ما همچنان باقی است. ما می توانیم در موقع مقتضی پاسخ خودمان را بدهیم.
مسئول پیگیری پرونده حقوقی ترور سردار شهید سلیمانی در آخر هدف از پیگیری قضایی این پرونده را اینطور عنوان کرد: ماموریت حاج قاسم مبارزه با تروریسم در امتداد اجرای مفاد قطعنامه های شورای امنیت و موازین حقوق بشری بود. ایشان کاری انجام داد که با موازین بین الملل منطبق بود. آمریکا نسبت به کسی که در قالب موازین حقوق بین الملل عمل کرد، مرتکب جنایت شد. قبح این قضیه نباید شکسته شود. باید افکار عمومی جهان بداند که کار آمریکایی ها، اقدامی زشت، قبیح و جنایت بود. مرتکبین آن باید مجازات شوند و دیگر نباید اجازه تکرار داد.

وی اشاره کرد: نکته مهمتر این که آمریکایی ها حضور نامشروع در منطقه دارند. حضور آنها از یک منطقه دوردست در منطقه ما برای چیست؟ آنها بدنبال کسب منافع و منابع نامشروع هستند. مردم منطقه حق دارند تا در مقابل زیاده خواهی ها و حضور نامشروع آمریکا دفاع کنند. ما باید همچنان این مساله را زنده نگه داریم تا به خروج آمریکا از منطقه منجر شود. مجازاتی لازمی است تا حضور نامشروع آمریکا در منطقه پایان یابد.





منبع:

1401/10/15
20:39:17
0.0 / 5
511
تگهای خبر: بازداشت , پرونده , پرونده حقوقی , تخلف
این مطلب آی وکیل را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
سایت مرجع رسمی وکالت آی-وکیل : حقوق مالکیت محفوظ است.

وکیل

وکالت

وکیل پایه یک

دادگستری

موکل

جستجوی وکیل مجرب

وکیل

محکمه

آگهی قانونی وکیل

وکالت

وکالت

دادگستری

وکیل ماهر

خانواده