آیت الله اعرافی

قانون اساسی ما برپایه احکام اولیه، ثانویه و ولاییه شکل گرفته است

قانون اساسی ما برپایه احکام اولیه، ثانویه و ولاییه شکل گرفته است عضو فقهای شورای نگهبان اظهار داشت: قانون اساسی ما برپایه احکام اولیه، ثانویه و ولاییه شکل گرفته است.


به گزارش آی وکیل به نقل از شورای نگهبان، آیت الله علیرضا اعرافی عضو فقهای شورای نگهبان در مراسم اختتامیه دومین دوره رقابت شبیه سازی شورای نگهبان ضمن تجلیل از برگزارکنندگان این رقابت و پژوهشکده شورای نگهبان به گرامیداشت مقام شهید مدرس از منظر امام (ره) پرداخت و حضار را به مطالعه کتاب گنجینه خواف (حاوی درسها و یادداشت های روزانه شهید مدرس) فراخواند.
ایشان در ادامه به سه تمایز فقه و قانون پرداخت و اظهار داشت: نخستین تمایز فقه با قانون مبحث وضع منبع و مصدر این دو نظام قانونی می باشد، فقه منبعش منبعث از أَفَلَا یَعْلَمُ مَا خَلَق است لیکن قانون به معنای عام کلمه منبعث از ذهن بشری است.
عضو فقهای شورای نگهبان خاطرنشان کرد: تمایز دوم، تفاوت تشریع و تضمین مصالح و مفاسد این دو نظام است که شعاع متفاوتی در نظام های عدلیه و تقنین به همراه دارد. دریافتی که ذهن بشری با تمام محدودیت ها دارد، مصالح و مفاسدی است در دایره دنیا اما مصالح و مفاسد در فقه دربرگیرنده مصالح و مفاسد عمل در عالم برزخ، قیامت و دنیا است.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، سومین وجه تمایز فقه و قانون را نگاه جعل و وضع و روابط دانست و اضافه کرد: در دایره حکم شرعی، عمل اختیاری بدون حکم خمسه شرعی و محدود به شریعت است اما در دایره قانون، همه چیز مبتنی بر روابط اجتماعی و فرهنگی و حوزه سیاست است.
اعرافی اضافه کرد: در مبحث عملیه فقهی و استنباطی، فقیه تمام مفروضات و واقعیات را برپایه مصالح و مفاسد اکتشاف می کند.
وی در ادامه، به سه گرایش دین و احتیاج به قانون پرداخت و اظهار نمود: دیدگاه اول استغنا است در این نظام منابع دینی را گنجی عظیم شمرده که نیازی به وضع قانون ندارند؛ این گروه حتی گفتند ما قانون اساسی هم نمی خواهیم. گروه دوم استعلا است، رویکردشان این است که احتیاج به تقنین برای تنظیمات اجتماعی داریم و دین جواب گوی نیازهای بشری نیست و قانون مستقلی را باید پایه ریزی نماییم. اما سومین گرایش که مبدا آن حضرت امام(ره) بود، قانون در امتداد تشریع و فقه بود و این گونه بود که قانون ما برپایه احکام اولیه، ثانویه و ولاییه شکل گرفت.



1400/09/11
14:29:52
0.0 / 5
866
تگهای خبر: شورای نگهبان , قانون , كتاب
این مطلب آی وکیل را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
سایت مرجع رسمی وکالت آی-وکیل : حقوق مالکیت محفوظ است.

وکیل

وکالت

وکیل پایه یک

دادگستری

موکل

جستجوی وکیل مجرب

وکیل

وکلا

وکیل
وکالت قانونی

وکالت

مدافع

آگهی قانونی وکیل

وکیل دادگستری